TRADITION MØDER ROBOT-TEKNOLOGI
Da Jørgen Hoff i 2007 overtog et nedslidt mejeri i det sydfynske var det egentlig fordi han ville brygge kvalitets-øl i lille skala baseret på lokale råvarer. Men der gik ikke lang tid før mejeriudstyret kom i sving igen, og med programmet Spirende Fødevareoplevelser i ryggen er Gundestrup Mejeri nu i gang med at modernisere og eksportrette sin produktion af traditionel fynsk rygeost – ikke mindst takket være investering i nyt, avanceret produktionsudstyr.

De fleste oste, der bliver produceret herhjemme, er fordanskninger af udenlandske ostetyper – rygeost er en af de få undtagelser. Rygeosten er en friskost, der hverken er modnet eller lagret, men til gengæld er røget – både for smag og konservering. Det lyder simpelt, men hvis man vil holde fast i den oprindelige kvalitet, forarbejdning og smag, og samtidig er ambitiøs på sit produkts vegne, så stiger kompleksiteten.

OVER LANDETS GRÆNSER
– I årevis har jeg haft lyst til at hele verden skulle opleve, hvor fantastisk en smagsoplevelse den oprindelige fynske rygeost er. Men i en hverdag, hvor både bryggeri og mejeri skal køre, er det i en lille virksomhed som vores svært at finde tid og kræfter til selv at åbne døren til eksportmarkederne, fortæller Jørgen Hoff.

I februar 2017 tog Gundestrup Mejeri gennem Spirende Fødevareoplevelser hul på et projekt, der først skulle afdække eksportmulighederne for den lokale ostetype og siden bringe virksomheden i stilling til at udnytte potentialet.

– Først og fremmest skulle vi jo finde ud af om jeg var galt afmarcheret – eller om der faktisk var eksportpotentiale i rygeosten. Vi fik stillet skarpt på i første omgang det nordtyske marked og indgået de første, vigtige aftaler. Men det var i virkeligheden først der, det rigtige arbejde begyndte, fortæller Jørgen Hoff om opstarten af samarbejdet.

NY TEKNOLOGI I DET GAMLE MEJERI
Det blev hurtigt tydeligt, at hvis rygeosten skulle klare sig som eksportvare, ville det blive nødvendigt at gentænke og omlægge produktionslinjen. Der skulle foretages en større investering – for eksempel skulle streng-udskæring af osten erstattes med en helt ny teknologisk løsning. Men også produktion og pakkeri er blevet omlagt, så kapaciteten er øget med 50-60%.

– Ud over hjælp til markedsafdækningen har det væsentligste udbytte ved deltagelsen i Spirende Fødevareoplevelser for os været, at der blev holdt snor i alt hvad der hedder kravspecifikation, screening af teknologileverandører og sikring af fremdrift i processen. Det har betydet, at vi har kunnet fokusere på at sikre kvaliteten i produktet. For uden verdens bedste produkt kan resten være helt ligegyldigt, slår Jørgen Hoff fast.

Læs mere om Spirende Fødevareoplevelser